Kahn Academy

Kahn Academy är en icke vinstdrivande organisation som bedriver utbildning över nätet. Det grundades 2006 av Salman Khan som hade visionen:

“Providing a high education to anyone, anywhere”

Det började med youtube-videos som förklarade matematik men har nu växt och inkluderar idag 3000 lärande videoklipp inom matematik, historia, sjukvård, medecin, ekonomi, fysik, kemi, biologi, m.m. Khan Academy erbjuder ett interaktivt lärande, med många inslag lånade från spelvärlden för att göra upplevelsen pedagogisk och motivera studenterna. Projektet är finansierat genom donationer med de två tungviktarna Google och Bill and Melinda Gates Foundation i spetsen.

Varje ämne är strukturerat som ett träd där studenten själv väljer sin väg fram. Det liknar i mångt och mycket ett “skill-tree” i valfritt RPG. Trädet ger den tydliga struktur som är signifikant för spel och man bryter varje ämne till en rad små utmaningar som känns hanterbara. Strukturen kommunicerar även tydligt hur långt man har kommit och ger feedback på de prestationer man har gjort. Samtidigt som strukturen är tydlig har studenten stor frihet och har möjlighet att utforska varje ämne i egen takt och efter intresse. Precis som i speldesign är fokus på spelare som är i centrum och i kontroll. Det visar tydligt på att gamification inte bara handlar om att ge ut badges och implementera en leader board, som kanske är det vanligaste. Gamification handlar om att skapa en upplevelse som baseras på strukturer och idéer inspirerade av speltänkande.

Khan Academy är idag väldigt populärt och har lyckats lära ut framförallt matte till många hopplösa fall. Dock drivs projektet av en lite hängiven skara och det förekommer såklar många luckor. Men initiativet är väldigt intressant för framtiden och man ställer sig lätt frågan vad som kommer att hända med mer traditionella utbildningsformer.

Läs mer på http://www.khanacademy.org/

 

 
This entry was posted in Case-exempel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>