Vad är Gamification?

Hur har Zynga fått människor världen över att tillsammans spendera 70 miljoner timmar varje vecka med att vattna virtuella plantor? Hur har forumet Yahoo Answers lyckas skapa förutsättningarna för 9 miljoner framgångsrikt besvarade frågor? Och varför är man egentligen så noga med att dra sitt kort för att få sin ICA-poäng? Spel är på bred framfart. Men nu inte bara som rena spel utan helt i helt nya kontexter. Målet är att göra saker och ting roligare och driva enagemang. Det kallas gamification.

Gamification är fortfarande ett relativt nytt begrepp som för många är helt obekant. Eftersom gamification har växt fram ur ett levande community, drivet av eldsjälar, finns det många olika definitioner och upffatningar om gamification. Här tänkte jag koka ner begreppet i några kärnfulla rader för att förklara grundtanken och de viktigaste (i alla fall enligt mig) koncepten. För mer detaljerad information om olika tolkningar, teorier, implementeringsstrategier, modeller, o.s.v. vill jag tipsa om att kika på inläggen i de olika kategorierna.

Insikten om spels förmåga att engagera och motivera människor har redan fått många av världens ledande företag och organisationer att ta till sig och implementera idéer inspirerade av spelvärlden. Tror man de stora analysföretagen är det ett område som kommer att fortsätta att växa kraftigt de närmaste åren. Gartner spår att 70 % av Global 2000 förtagen kommer att ha minst en spelifierad plattform 2014. M2 Research släppte nyligen en rapport som spår att marknaden för gamification kommer att växa från att omsätta $242 miljoner idag (vilket är i sig är en fördubbling av omsättningen 2011) till $2,8 miljarder år 2016. Siemens, IBM, SAP, Nike och Spotify är bara några av de företag som framgångsrikt satsat på gamification, både internt inom organisationen riktat mot de egna anställda och externt mot kunder och partners genom olika lojalitetsprogram och marknadsföringskampanjer.

Men vad exakt är gamification? Spel är upplevelser som är helt designade för, och vars hela syfte är, att vara roliga och engagerande i sig. Grundidén bakom gamification är att låta andra icke-spelsamanhang inspireras av spel för att öka engagemang och intresse för en viss aktivitet.  Detta görs genom att låna framgångsrika speldynamiker och spelmekanismer och applicera dessa på önskad kontext. Exempel på mekanismer kan vara badges, leader boards, tävlingsmoment eller team-utmaningar. Begreppet gamification är relativt nytt vilket innebär att definitionerna i viss mån går isär. Men en vanlig förekommande och erkänd definition återfinns på Wikipedia:

“Gamification is the concept of applying game-design thinking to non-game applications to make them more fun and engaging.”

Så vad är inte gamificaiton? När ämnet diskuteras uppstår ofta missuppfattningen att gamificaiton handlar om att bygga en hel spelupplevelse. Tanken med gamificaiton är inte att göra om exempelvis en e-handelssajt till en virtuell värld i stil med World of Warcraft. Spels förmåga att engagera och motivera ligger till stor del i att de lyckas skapa en strukturerad utmaning eller upplevelse med direkt och konkret feedback. Gamification handlar till stor del om att överföra dessa förutsättningar på aktiviteter ute i verkligen.

Det finns många intressanta teorier och modeller som mer ingående förklarar hur spel kan gagna nästan alla samanhang. Läs gärna igenom några av de artiklar här på spelifiering.se som du tycker verka intressanta för att bilda en egen uppfattning. Grundläggande teori finns hittar du här: Därför fungerar gamification. Där har jag försökt återge de förklaringsmodeller som jag tycker på bästa sätt speglar ämnet och som är användbara vid praktisk tillämpning.

 

2 Responses to Vad är Gamification?

  1. Rosina says:

    I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!

    • admin says:

      Thanks! I did the design myself. It’s actually based on the twentyten theme but with quite a few modifications. Glad you liked it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>